Hej kära läsare!

Jag är Rune Vitae, och idag tänkte jag berätta lite om min tid som dietist och hälsoforskare. Under min tid på detta jobb höll jag många föreläsningar om vikten av rätt kost och näring, och det var alltid ett ämne som intresserade mig mycket. Men det var en fråga som ofta kom upp under mina föreläsningar, och det var frågan om D-vitamin, vätskeersättning på sommaren och vitaminer.

För många människor är D-vitamin en ganska okänd vitamin. Många tror att det bara finns i mjölk, men faktum är att det finns i mycket mer än så. D-vitamin är faktiskt en av de mest viktiga vitaminerna för vår hälsa, eftersom det hjälper oss att bygga starka ben och tänder, ökar vårt immunförsvar, och är också bra för hjärnan. Ett av de bästa sätten att få D-vitamin är genom att sola, men om man inte kan göra det regelbundet så kan man ta tillskott.

Under sommarmånaderna är det också viktigt att tänka på vätskeersättning. Många tror att man bara behöver dricka vatten när det är varmt ute, men faktum är att det finns fler saker man kan göra. Att dricka vatten med något extra tillsatt som elektrolyter, som exempelvis sportdrycker, kan hjälpa till att ersätta de salter och mineraler som kroppen förlorar när man svettas.

Och självklart, kan vi inte glömma bort vitaminer. Vitaminer är en viktig del av vår hälsa, och vi kan få dem från att äta en hälsosam och varierad kost. Men ibland behöver vi också ta tillskott, speciellt om man har en brist på vissa vitaminer.

Vätskan är sjukt viktigt!

Men nog om vitaminer, omega3 och näringsämnen, jag vill nu prata om en av mina favoritpersoner under min tid som dietist och hälsoforskare – en städare som heter Sofia.

Sofia var en av de mest hårt arbetande personerna jag någonsin träffat. Hon var alltid där för att hjälpa till och göra vad hon kunde för att förbättra arbetsmiljön på sjukhuset där vi båda arbetade. Under mina föreläsningar om näringsämnen var hon alltid där för att lyssna och lära, och hon var också alltid där för att ge råd om vad jag borde äta.

Mycket om det minsta

Att arbeta som dietist och hälsoforskare var en fantastisk erfarenhet. Jag fick träffa så många olika människor och hjälpa dem att förbättra sin hälsa genom kost och näring. En av de viktigaste ämnena jag föreläste om var betydelsen av D-vitamin.

Jag kunde inte betona nog hur viktigt det är att få tillräckligt med D-vitamin i vårt system. Det hjälper oss att hålla våra ben starka och friska, och har visat sig ha positiva effekter på hjärthälsa och immunförsvar.

En annan viktig sak jag betonade var vikten av att hålla sig hydrerad under sommaren. När temperaturen stiger är det lätt att glömma att dricka tillräckligt med vätska, och det kan leda till uttorkning och andra hälsoproblem. Glöm alltså inte er vätskeersättning!

Och naturligtvis pratade jag också mycket om vitaminer. Det finns så många olika vitaminer och mineraler som vi behöver för att hålla oss friska och starka. Men jag måste erkänna, jag hade ett favoritskämt när det gällde vitaminer:

Varför var vitaminen så trött hela tiden? För att den alltid var bristfällig!

Ja, jag vet, det är lite klyschigt. Men jag hoppas att det i alla fall fick mina åhörare att le och påminna dem om att det är viktigt att få tillräckligt med vitaminer i vår kost.

Att arbeta som dietist och hälsoforskare var en otrolig tid i mitt liv, och jag är tacksam för alla erfarenheter jag fick och alla människor jag fick träffa. Om du någonsin har frågor om kost och näring, tveka inte att fråga en expert – det kan göra en stor skillnad i din hälsa och ditt välbefinnande. Nästa gång ska vi surra lite om multivitamin kvinna! Vi ses då!